Dievkalpojumi:
svētdienās plkst. 10:00
ceturtdienās plkst. 18:00
Elijas iela 18
Rīga, LV-1050
Tālrunis 67224123
info(at)jezusdraudze.lv Vairāk informācijas >
Draudzes finanšu situācija 2009. gadā
Draudzes finanšu situācija 2009. gadā
Ir noslēdzies darbs pie draudzes 2009. gada finanšu pārskatu sagatavošanas. Likumā noteiktajā termiņā – līdz 1.martam – pārskati iesniegti Valsts ieņēmumu dienestā. Pārskatos ietvertās informācijas kopsavilkums sniegts šajā rakstā.

Draudzes ieņēmumi, neskaitot bērnu kristīgi izglītojošā centra (bērnudārza) „Jēriņš” ieņēmumus, 2009. gadā bija 100 tūkst. Ls, bet izdevumi, neskaitot bērnudārza izdevumus un nolietojuma aprēķinus, bija par apmēram 3 tūkst. Ls lielāki un sasniedza 103 tūkst. Ls. Negatīvā starpība starp 2009. gada ieņēmumiem un izdevumiem pamatā saistīta ar to, ka 2007. un 2008. gadā bija uzkrāti līdzekļi apgaismojuma projekta pirmās kārtas īstenošanai, un 2009. gada laikā tie izmantoti.


Ieņēmumi

Ieņēmumus pamatā, tāpat kā citus gadus, veido ziedojumi – kopā 68,3 tūkst. Ls. Šīs summas lielākās sastāvdaļas ir kolekte (30 tūkst. Ls), privātpersonu ziedojumi bankas kontā un kancelejā (24,5 tūkst. Ls), ārvalstnieku ziedojumi (6,8 tūkst. Ls) un Latvijā reģistrētu juridisku personu ziedojumi (7 tūkst. Ls).

Starp ieņēmumiem, kas nav ziedojumi, lielākās summas uzrāda ikgadējās draudzes locekļu maksātās nodevas (14,3 tūkst. Ls), draudzes kontā saņemtās īpašumu nomas maksas (6 tūkst. Ls) un saņemtās draudzes nometnes un Baznīcas dienu dalības maksas (4,6 tūkst. Ls). Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija 2009. gadā kā dotāciju baznīcas remontam pārskaitījusi 2,5 tūkst. Ls. Savukārt ieņēmumi par kazuālijām (kristības, laulības) kopā gada laikā veido 2,2 tūkst. Ls. Pie „citi ieņēmumi” uzskaitīti nedaudz vairāk kā 2 tūkst. Ls.

Izdevumi
Izdevumu sadaļā lielākā pozīcija ir algas un obligātie sociālās apdrošināšanas maksājumi (38,9 tūkst. Ls). 2009. gadā draudze algoja desmit darbiniekus – ērģelnieci, kora vadītāju, diakonijas vadītāju, ārstu konsultāciju vadītāju, saimnieci, grāmatvedi, lietvedi un trīs diakonijas darbiniekus (t. sk. uz nepilnu slodzi). Algas un ar tām saistīto nodokļu nomaksa diakonijai un ārstu konsultācijām kopā gada laikā veido 19,6 tūkst. Ls, mūzikas dzīvei – 8,2 tūkst. Ls, bet saimniecības, lietvedības un grāmatvedības darbiniekiem – 11,1 tūkst. Ls.   

Kā draudzes darbinieki 2009. gadā vairs netiek uzskaitīti abi draudzes mācītāji – mācītāju atalgojumam paredzētos līdzekļus draudze ik mēnesi pārskaita Virsvaldei, kura savukārt par šo summu izmaksā mācītājiem algas un sedz nodokļu maksājumus vienotās atalgojuma sistēmas ietvaros. Kopumā 2009. gadā šim mērķim Virsvaldei pārskaitīti 14,4 tūkst. Ls.

Papildus mācītāju atalgojuma maksājumiem, Virsvaldei 2009. gada laikā pārskaitīts arī maksājums LELB kopējām vajadzībām 5,4 tūkst. Ls un atlikusī daļa no šāda maksājuma par 2008. gadu (2,5 tūkst. Ls).

2009. gadā baznīcas ēkas remontam un apgaismojuma projekta īstenošanai iepirkti materiāli un no draudzes konta apmaksāti pakalpojumi par 12,1 tūkst. Ls. Komunālie maksājumi visa gada laikā bija 7,5 tūkst. Ls, no kuriem lielāko daļu veido siltuma rēķini (6 tūkst. Ls), maksa par elektroenerģiju (1 tūkst. Ls), kā arī par ūdeni un atkritumu izvešanu (0,5 tūkst. Ls). Likumā noteikto darba aizsardzības prasību izpildei apmaksāti pakalpojumi par 1,5 tūkst. Ls.

Maksājumi draudzes vasaras nometnes izdevumu segšanai veido 4,9 tūkst. Ls. No draudzes kases izmaksātie pabalsti – 3,9 tūkst. Ls. Avīzes „Jēzus draudzes dzīve” izdošana gadā kopumā prasījusi 1,6 tūkst. Ls. Grāmatas un žurnāli iegādāti par 500 Ls, draudzes kalendāru pasūtīšanai samaksāti 400 Ls. No draudzes līdzekļiem veikti ziedojumi kopā 700 Ls apmērā – organizācijai „Jaunatne ar misiju”, Baznīcas dienu norisei, Krusta ceļa organizēšanai un Sv. Gregora kristīgās kalpošanas skolai.

Autotransporta remontam un degvielai gada laikā bija nepieciešami 1,6 tūkst. Ls. Pasta pakalpojumiem un kopēšanai gada laikā iztērēti 800 Ls, telefona rēķini apmaksāti par 660 Ls, datoru, kopētāju un printeru apkopei, pulvera un tintes kasešu iegādei izmantoti 500 Ls.

Atlikušie jeb citi izdevumi gandrīz 5 tūkst. Ls apmērā sastāv no saimniecības un kancelejas precēm, tajā skaitā baznīcas ēkas uzkopšanas un mazgāšanas līdzekļiem, maināmajiem paklājiem, kā arī ziediem un floristikas materiāliem baznīcas dekorēšanai, pasākumu norisei nepieciešamiem materiāliem, izdevumiem par banku komisijas maksām, un vairākām citām pēc apjoma nelielām pozīcijām.

Īss saimniecisko rezultātu vērtējums
2009. gada pirmajā pusē izskatījās, ka finanšu situācija draudzē ir stabila, tomēr šis priekšstats bija mānīgs. Uzkrātie līdzekļi baznīcas ēkas apgaismojuma projektam radīja iespaidu, ka kontā arvien turas prāvs atlikums. Tomēr faktiski ikmēneša tēriņi bija lielāki par attiecīgā mēneša ienākumiem. Un kad gada vidū tika likti lietā apgaismojuma pirmajai kārtai plānotie līdzekļi, atlikums strauji saruka. Lai kasē neveidotos iztrūkums, draudzes valde gada otrajā pusē lēma par 15% samazināt darbinieku atalgojumu un rūpīgi sekot līdzi citiem tēriņiem. Nozīmīgu atspaidu sniedza ārstu konsultāciju vadītājas vēršanās pie draugiem un atbalstītājiem ārzemēs, kā rezultātā būtiski pieauga ārvalstnieku ziedojumi. Pēc Kunga labā prāta arī citi ziedotāji gada pēdējos mēnešos bija dāsnāki, nekā piesardzīgi plānoja draudzes vadība. Līdz ar to gada beigās ieņēmumi pārsniedza izdevumus, ļaujot savlaicīgi nokārtot 2009. gadam piekrītošās saistības un neatstāt nākošajam gadam kādus parādus.

Pateicība Dievam par viņa žēlastību, un paldies visiem atbalstītājiem, kas arvien sniedz savu daļu Valstības darbam! Liels paldies visiem, kas aizlūdz par draudzes vadītājiem un darbiniekiem, kalpošanas nozarēm, draudzes garīgo un saimniecisko dzīvi!

Revīzijas komisijas vadītājs
Jānis Miķelsons

« atpakaļ
 
Jezusdraudze.lv