Dievkalpojumi:
svētdienās plkst. 10:00
ceturtdienās plkst. 18:00
Elijas iela 18
Rīga, LV-1050
Tālrunis 67224123
info(at)jezusdraudze.lv Vairāk informācijas >
"Es ticu Tev"


Ceturtdien, 25. septembrī, Dievs mūs uzrunāja klusinātā un apgarotu skaņu pilnā, brīnišķīgā mūzikas vakarā. Tajā savu ticību radoši apliecināja gan lieliskie mūziķi, ar ko var lepoties mūsu draudze, gan viesmākslinieki.

"Es ticu Tev un Tavam Vārdam, jo dzīvība man rodama ir Tava Vārda spēkā mūžīgā. Ak, kāds gan prieks, jo katra diena man liecina un mani stiprina, Tava acs pār mani nomodā." Tā dziedāja Jānis Kurševs J. S. Baha "Es ticu Tev", pavadot draudzes ērģelniecei Vitai Kalnciemai. Jaunais tenors par Dieva un cilvēka attiecībām stāstīja arī latviešu mūzikas klasiķa J. Vītola divās garīgās dziesmās. Vēl viena pasakaina balss tovakar bija Ilzes Paegles soprāns, kas kopā ar draudzes vijolnieces Madaras Jauģietes maigo vijoles tembru un Vitas Kalnciemas ērģeļu skaņām liegi izdziedāja V. A. Mocarta "Laudate Dominum" (teksts no 117. psalma). Vēl Ilzes Paegles balsi (kas tikpat labi varētu plūst arī no eņģeļu mutēm, kas virs altāra) dzirdējām J. Kalniņa dziesmās "Mierinājums" un "Par katru stundu". Draudzes zemos stīgu instrumentus pārstāvēja čelliste Maija Prēdele ar E. Grīga "Ariettu" un kontrabasists Jurģis Klotiņš ar J. S. Baha slaveno āriju no orķestra svītas. Koncertmeistare bija Zane Prēdele. Kā viesmūziķe uzstājās obojiste Ieva Birzkopa – gan kopā ar ērģelēm, gan ar stīgu kvartetu "REDO". Tajā spēlē Mūzikas akadēmijas censoņi studenti – vijolnieces Madara Jauģiete un Justīne Kulakova, altists Artūrs Gailis un čellists Pēteris Ozoliņš. Vēl "REDO" spēlēja fragmentu no P. Čaikovska 1. stīgu kvarteta. Savdabīgas krāsas koncertam piešķīra Aleksandra Jalaņecka marimbas un citu sitamo instrumentu tembri, kurus kopā ar ērģelēm dzirdējām L. Pfauča darbā "Apliecinājums". Šajā neparastajā skaņdarbā reizē jāspēlē dažādi sitaminstrumenti, tostarp bungas un šķīvji, un jālasa dzeja – E. Brontē garīga satura poēma. "Apliecinājums" rakstīts dažādās dinamiskās gradācijās – no caurspīdīga piano līdz dižam forte, un tas viss kopā ar dzeju atstāja spēcīgu iespaidu, atgādinot par Dieva varenību un cilvēka pazemību.
Mākslinieki tovakar ne tikai ielēja mūsu sirdīs mūzikas dziedinošo eļļu, bet katrs nolasīja un komentēja arī kādu sev īpašu Bībeles rakstu vietu. Beigās visa draudze dziedāja jubilejas dziesmu "Katra diena, ko Tu devis" (370.). Sen nebiju klausījusies tik pacilājošu koncertu. Liels paldies par tā organizēšanu Vitai Kalnciemai, kā arī visiem, kas piedalījās! Vai mūzikas vakara noslēpums slēpās draudzes mīļajā un ģimeniskajā gaisotnē? Vai tas bija no mūziķiem plūstošais gaišums, kāds piemīt tikai kristīgiem māksliniekiem, kuri apzinās savu misiju šajā pasaulē?

Austra Klotiņa

Foto Estere Rožkalne
Fotoparaksts Madaras Jauģietes, Ilzes Paegles un Vitas Kalnciemas ansamblī ieklausās Jānis Kurševs.

« atpakaļ
 
Jezusdraudze.lv