Dievkalpojumi:
svētdienās plkst. 10:00
ceturtdienās plkst. 18:00
Elijas iela 18
Rīga, LV-1050
Tālrunis 67224123
info(at)jezusdraudze.lv Vairāk informācijas >
Lejupielādēt elektronisko "Jēzus draudzes dzīves" marta izdevumu >>>

Pārdomājot mācekļu ceļu
Pārdomājot mācekļu ceļu

Mūsu Jēzus draudzē pirms gada sākās mācekļu skola. Divas reizes mēnesī uz nodarbībām nāca kopā brāļi un māsas. Kādam izklausījās, ka iešana uz skolu mūs veido par mācekļiem. Citi brīnījās, ka klausījāmies priekšlasījumus par Veco un Jauno Derību, nevis apspriedām mācekļu ceļa izaicinājumus.

Šis raksts ir mans mēģinājums noformulēt sev/ mums/ jums, kas īsti ir Kristus māceklis, kas ir patiesā mācekļu skola un kas – mūsu mācekļu skola.

Vārdu „skola” mēs saistām ar stundām, skolotājiem, klases biedriem un attiecībām. Vai mācekļu skola būtu/ir kaut kas līdzīgs? Līdzīgs mākslas, mūzikas vai auto skolai? T.i., iestājies, izmācies un esi? Diplomēts mākslinieks, mūziķis vai šoferis ar tiesībām?


Nedaudz pārdomāsim vārda „māceklis” jēgu. Jēzus savus mācekļus mudina iet un darīt visus par mācekļiem. Sākumā pat šķiet dīvaini, ka ne par kristiešiem. Kristieši esam mēs visi, kas esam pestīti. Tas notika pirms kāda laika, kad ticībā satvērām Kristu kā Dieva Dēlu, mūsu Pestītāju, kam atdevām mūsu grēkus un tikām kristīti. Mēs saņēmām arī Svēto Garu, kas mūs mudina jaunai dzīvei – mācekļa dzīvei.

Atdzimuši no Dieva Vārda sēklas, no Gara, mēs gluži kā jauni stādiņi iesākumā veidojamies ar divām lapiņām. Tās ir divas lietas, kuras Svētais Gars mūsos veido, mums līdzdarbojoties. 

Pirmā lapiņa ir tiekšanās pēc mūsu personiskā svētuma, jo Dievs pavēl: „Esiet svēti!” (1Moz 11:44-45; 19:2; 1Pēt 1:16) Pirmkārt, tas nozīmē mācīties paklausību. Paklausību Dievam – studējot Dieva Vārdu un pildot Dieva dotos uzdevumus. Paklausība Dievam nozīmē arī Dieva gribas pieņemšanu mūsu dzīvēs, pacietību un lēnprātību. Pāvils mums aktualizē vēl kādu svētuma izpausmi: „Nepieviļaties!” (1Kor 6:9-10), „Sargieties no netiklības!”, jo „jūs nepiederat sev pašiem. Jūs esat dārgi atpirkti. Tad nu pagodiniet Dievu ar savu miesu!” (1Kor 6:18-20)

Otrā lapiņa ir uzdevums nest labo vēsti par Kristu, darīt par mācekļiem citus. (Mt 28:18-20) Jēzus apsola, ka Svētajā Garā Viņš pats būs ar tevi, kad tu par Viņu liecināsi. Jo esam izredzēti, lai paustu Dieva varenos darbus. (1Pēt 2:9-10) Tikai – kā liecināt? Atbildi meklējot, lūkosim Bībelē, kā Kristum tika pievesti cilvēki. Dažus Kristus pats uzreiz un tieši uzrunāja, piemēram, Cebedeja dēlus, Leviju. Savukārt, Andrejs vispirms atrod savu brāli un liecina, ka ir sastapis Kristu, tāpat Fīlips, uzrunājot Natanaēlu. Arī samariete steidzās vēstīt pilsētniekiem, un daudzi vīri iznāca pie Jēzus. 

Tomēr, arī ar šo tiešo liecību vien nepietiek. Jēzus aicina mūs parādīt mīlestību. Mīlestība mūsu starpā ir zīmols, pēc kura pasaule atpazīst Kristus mācekļus. Mīlestība, kuru parādām tuvākajam, ir reālie darbi (atrast laiku un pacietību ieklausīties un izprast vajadzības, ja nepieciešams, pabarot, apģērbt vai atvest/ aizvest/ atnest uc.), kurus Jēzus mums pavēl veikt, ja mīlam Viņu. Tu citus varēsi darīt par Kristus mācekļiem, ja visu darīsi mīlestībā. Un Jēzus pats lūdz Tēvu, lai Viņš un Viņa mīlestība būtu mācekļos. (Jņ 17:26)

Jēzus nevēlas, lai mēs tiktu paņemti prom no pasaules, t.i., no cilvēkiem, kas veido savu dzīvi bez Dieva. Viņš neaicina mūs norobežoties no viņiem. Vēl vairāk – Viņš sūta/ pilnvaro mūs, Savus mācekļus, kalpot pasaulē. Kalpot priecīgi, vienlaikus brīdinot, ka būs grūti, jo esam sūtīti kā avis vilku starpā. Reizēm tas izskatās kā pilnīgi bezcerīga misija, bet mēs tajā dodamies, ietērpti Viņā, un esam paša Jēzus lūgšanas pasargāti. (Jņ 17: 9, 15) Jēzus pilnvaro mūs kalpot pasaulē, zinot, ka no tās atšķiramies, ka esam zemes sāls un gaišums, kas atstaro Viņa gaismu. Un Svētais Gars arvien vairāk darbojas tajos, kas pilda Kristus pavēles. Un vēl viena pavēle ir būt vienotiem, lai „visi ir viens”, viens Dievā. (Jņ 17:11, 21) Un Kristus pasaulei būs redzams Viņa mācekļos.

Kas tad ir patiesā mācekļu skola? Protams, tā ir visa mūsu kristiešu dzīve. Un šīs skolas direktors ir pats Dievs. Vēl vairāk, Dievs ir arī individuālās mācību programmas autors, kas sūta skolotājus mūsu ceļā. Un mēs esam mācekļi, ja ikdienā ļaujamies Svētā Gara vadībai un pieaugam svētumā un Kristus vēsts nešanā pasaulē. Draudzes dievkalpojumos, Bībeles studijās, kopīgās lūgšanās, kristiešu sadraudzībā mēs tiekam īpaši stiprināti šajā šaurajā, izaicinājumiem un meklējumiem piepildītajā māceklības ceļā. 

Kad pirms apmēram pusotra gada sadzirdēju aicinājumu lūgt, domāt un palīdzēt veidot Jēzus draudzes mācekļu skolu, argumenti bija apjausta nepieciešamība veidoties par draudzi, kurā cilvēki patiesi rosinātu cits citu pieaugt kā Kristus mācekļiem un aktīvi kalpojošiem draudzes locekļiem dot papildus iespēju garīgi stiprināties.

Tā skolu iecerējām. Tomēr sākums iznāca vairāk skološanas, ne māceklības ceļš. Lai palīdzētu individuālajās Bībeles studijās un mēs varētu pieaugt Dieva Vārdā – klausījāmies/ gatavojām konspektīvi izklāstītos būtiskākos Vecās un Jaunās Derības vēsts akcentus. Tas pārsvarā bija principiāls, strukturēts ieskats Bībeles vēstī, labs un palīdzošs studēt gribošajiem, tomēr gatavās atbildes nerosināja māceklību. 

Tie bija izaicinājumi, ar ko netikām galā – veidot aktuālas un saistošas diskusijas; rosināt meklēt risinājumus un atbildes, tieši un vaļsirdīgi runāt par personīgās kristīgās dzīves izaicinājumiem, grūtībām un uzvarām.

No sirds pateicos ikvienam, kas lūdz par mācekļu skolu! Ikvienam, kas nāk! Ticu, ka ar Svētā Gara palīdzību mēs varētu tikt galā ar visiem izaicinājumiem turpmākajās „klasēs”, kad iecerējām kopīgi pārrunāt aktuālās un mazāk saprotamās vietas dievkalpojumu kārtībā, misijā, diakonijas un draudzes dzīvē. Priecāsimies par katru, kurš vēlēsies mums pievienoties vai būs gatavs vēlreiz noriskēt un atsākt nākt. Jo tikai visi kopā mēs varam veidot mācekļu skolu. Lai māceklības stāda lapiņas varētu augt. 

Helēna Dekante









PAGE  



PAGE  2





« atpakaļ
 
Jezusdraudze.lv