Dievkalpojumi:
svētdienās plkst. 10:00
ceturtdienās plkst. 18:00
Elijas iela 18
Rīga, LV-1050
Tālrunis 67224123
info(at)jezusdraudze.lv Vairāk informācijas >
Lejupielādēt elektronisko "Jēzus draudzes dzīves" janvāra izdevumu >>>


Par LELB 25. Sinodi
Par LELB 25. Sinodi
Pagājušā gada 3. un 4.decembrī norisinājās svarīgs notikums Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas dzīvē. Lutera baznīca un tās jaunuzceltais draudzes nams viesmīlīgi uzņēma LELB 25. Sinodi – ap 390 delegātus no Latvijas draudzēm. Jēzus draudzi pārstāvēja mācītājs Erberts Bikše, evaņģēlists Haralds Biete un draudzes priekšnieks Māris Pētersons.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas Sinode ir Baznīcas augstākais lēmējorgāns, kas sanāk reizi trīs gados un kas lemj par Baznīcai vissvarīgākajiem jautājumiem.

Īsumā pastāstīšu par šīs Sinodes būtiskākiem lēmumiem, ziņojumiem un iespaidiem.


Sinodes sākotnējā noskaņa bija diezgan saspringta, jo arhibīskaps Jānis Vanags jau iepriekš bija izteicies, ka virzīs Sinodei balsojumu par savu palikšanu amatā. Tāds balsojums arī bija, tikai bez juridiskām sekām – tas tika organizēts kā Sinodes locekļu aptauja. Pirms balsojuma arhibīskapam J. Vanagam visvairāk tika pārmesta tuvināšanās katoļiem gan garīdznieku amattērpu izvēlē, gan dievkalpojumu norisēs, gan sarunās ar katoļiem par Baznīcu vienotības meklēšanu. Aizklātā balsojumā 251 sinodālis nobalsoja par to, ka J. Vanagam jāturpina kalpošana arhibīskapa amatā, bet 88 ieteica viņam to pārtraukt.

Notika diskusijas par Lutera Akadēmijas finansējuma samazināšanu. Diskusijas uzrādīja, ka pastāv komunikācijas trūkums starp Lutera Akadēmiju un Virsvaldi šī jautājuma risināšanā. Konkrēti lēmumi par Lutera Akadēmiju netika pieņemti, taču netapa skaidrs, vai akadēmija ar 40.000 latu finansējumu gadā varēs pastāvēt un kādi ir tās tālākie uzdevumi.

Protams, nozīmīgs bija jautājums par Virsvaldes budžetu. Izdevumu daļa tika piedāvāta  424 039,- Ls apjomā gadā, kas ļauj finansēt 4 bīskapus un viņu kancelejas, Virsvaldi un Baznīcas nozares līdzšinējā apjomā. Savukārt ieņēmumu daļas avoti ir visai neskaidri, jo draudžu iemaksas nesedz pat pusi no plānotajiem izdevumiem. Tika piedāvāts arī pakāpeniski nonākt līdz bezdeficīta budžetam 2013. gadā. Satraucošs bija revidentu ziņojums, no kura var noprast, ka LELB aizņēmums 3 miljonu Ls apjomā jāatdod līdz 2018. gadam. Šī jautājuma risināšana Sinodē netika skatīta. Tomēr Virsvaldes piedāvātā izdevumu daļa un pāreja uz bezdeficīta budžetu 2013. gadā pēc diskusijām tika apstiprināta.

Tika arī nolemts, ka draudzēm no 2011. gada būs jāziedo 10% no saviem ieņēmumiem LELB vispārējām vajadzībām. Lielākā daļa diskusijas dalībnieku atbalstīja šo ieceri, atzīstot, ka tas ir biblisks princips, kas nesīs svētību draudzēm. 

Tika nolemts, ka Satversmes labojumus varēs iesniegt līdz 2013. gadam. Satversmes jautājumu apspriešanai un diskutēšanai nākamajos gados paredzēts veltīt daudz laika un vairākas mācītāju konferences. 

Jautājumā par jauno Dziesmu grāmatu bija iespējams apstiprināt tikai jaunās grāmatas vadlīnijas, savukārt pašu grāmatu vēl jāpārskata no teoloģiskā viedokļa. Tā kā LELB Baznīcas mūzikas nozarē strādā tikai divi darbinieki uz 1,5 slodzi, kas var nodarboties ar Dziesmu grāmatas sagatavošanu, tad nav īsti zināms, kad grāmatu varēsim saņemt. Mans ierosinājums nospraust konkrētu termiņu Dziesmu grāmatas izdošanai atbildi nesaņēma.

Sinodes noslēgumā iepriecināja LELB Sabiedrisko attiecību nozares vadītāja un mūsu draudzes locekļa Ivara Kupča prezentācija. Viņš iepazīstināja ar jauno „Svētdienas Rīts" interneta versiju, kura būtu orientēta uz aktuālu ziņu, fotogrāfiju publicēšanu un diskusiju iespējām, bet par to, kā interneta portāls tiks realizēts un attīstīts, netika lemts.

Sinode noslēdzās ar J. Vanaga uzrunu, kurā viņš izteica prieku par Baznīcas vienotību un aicināja katru strādāt savas draudzes, baznīcas un tautas labā. 

Man, kā draudzes pārstāvim likās, ka Sinodē izskatītie jautājumi pārāk fokusējās tikai uz mācītājus skarošiem aspektiem: arhibīskapa iespējamajiem teoloģiskajiem pārkāpumiem, Virsvaldes un mācītāju atalgojuma fonda izdevumiem, Satversmes grozījumu izskatīšanas procedūru utml. Diemžēl netika runāts par mūsu Baznīcas vietu un kalpošanas veidu Latvijas sabiedrībā, par Baznīcas mērķiem, Baznīcas locekļu skaita samazināšanos un kā šo tendenci mainīt. 

Katrs no jums var iepazīties ar detalizētu informāciju par Sinodes norisi un pieņemtajiem lēmumiem LELB mājas lapā  HYPERLINK "http://www.lelb.lv" www.lelb.lv sadaļā LELB 25. Sinode.

Māris Pētersons

:::

Mācītājs Erberts Bikše: „Pirms LELB Sinodes izskanēja aicinājums draudzēm veidot lūgšanu ķēdi, lai aizlūgtu par mūsu Baznīcu, tās vadītājiem un Sinodes norisi. Arī mūsu draudzē viena vakara garumā bijām kopā lūgšanā. Man jāsaka, ka šajā vakarā no jauna un ar sirdi izjutu, cik liela svētība un spēks ir lūgšanai. Es ticu, ka Kristus atbild uz lūgšanām. Mūsu izteiktās lūgšanas noteikti nav bijušas veltīgas. Sinodē ir pieņemti vairāki lēmumi, kas minēti draudzes priekšnieka rakstiņā. Zinu, ka kaut kas šajos lēmumos var patikt, kaut kas arī nepatikt. Tomēr svarīgais ir – ko darīs katrs no mums kā LELB kopībai piederošais? Manuprāt, labākais, ko varam darīt – ne tik daudz skatīties uz citiem, ko viņi ir vai nav paveikuši, bet ar talantiem un dāvanām, ko Dievs mums devis, darīt visu, uz ko Dievs mūs katru aicinājis. Ja būsim ticībā un mīlestībā stipri kā kristieši, ja stipras un mīlestībā vienotas būs mūsu draudzes, tad stipra būs arī visa Baznīca. Un neaizmirsīsim, cik svarīgi ir lūgt par LELB, tās vadītājiem un visu kopīgo darbu ne tikai laikā pirms sinodes, bet vienmēr. Mums ir jāstrādā, bet izdošanās un svētība ir tā Kunga dāvana. Ticu, ka mums visiem ir mīļa un dārga mūsu Baznīca.

« atpakaļ
 
Jezusdraudze.lv