Dievkalpojumi:
svētdienās plkst. 10:00
ceturtdienās plkst. 18:00
Elijas iela 18
Rīga, LV-1050
Tālrunis 67224123
info(at)jezusdraudze.lv Vairāk informācijas >
Lejupielādēt elektronisko "Jēzus draudzes dzīves" aprīļa izdevumu >>>
Skaidrojums par ziedojuma kārtību
Skaidrojums par ziedojuma kārtību
Tad dodiet ķeizaram, kas ķeizaram pieder, un Dievam, kas Dievam pieder. (Mt 22:21)

Pēc februāra izdevumā publicētās informācijas par ziedojumu mērķu norādīšanu esam saņēmuši jautājumus par to, kādi ziedojumu mērķi atbilst nodokļu atmaksas saņemšanai. Tādēļ šoreiz neliels skaidrojums par ziedojumu un nodokļu saistību.

Likums par iedzīvotāju ienākuma nodokli paredz, ka no gada laikā aprēķinātās ar nodokli apliekamās ienākumu summas var atskaitīt attaisnotos izdevumus. Viens no attaisnoto izdevumu veidiem ir ziedojumi reliģiskai organizācijai, kurai piešķirts sabiedriskā labuma statuss. Savukārt Sabiedriskā labuma organizāciju likumā ir norāde, ka ziedojumam ar konkrētu mērķi ir jābūt paredzētam ziedojuma saņēmēja sabiedriskā labuma darbībai. Sabiedriskā labuma organizāciju likums arī paredz, ka ziedojums, kuram nav noteikts izlietojuma mērķis, ir vispārējs ziedojums, un tas izlietojams statūtos vai nolikumā norādītiem mērķiem.


Tādēļ, ja plānojat izmantot iespēju iesniegt ienākuma nodokļa deklarāciju un prasīt atmaksāt saistībā ar ziedojumiem pārmaksāto ienākuma nodokli, vēlams vai nu nenorādīt konkrētu ziedojuma mērķi (tas būs vispārējs ziedojums) vai arī norādīt ziedojuma mērķi atbilstoši sabiedriskā labuma organizācijas jomai. Draudzei ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss šādās jomās: labdarība, kultūras atbalstīšana un izglītības atbalstīšana. Piemēram, mērķziedojums ar norādi ‘baznīcas remontam’, ‘ērģeļu remontam’ vai ‘draudzes korim’ ir ziedojums kultūras atbalstīšanai, bet ‘ziedojums Svētdienas skolai’ ir ziedojums izglītībai.

Dažos gadījumos vēlams precīzāk formulēt ziedojuma mērķi. Piemēram, ‘ziedojums Alfa kursam’ var būt ar draudzi nesaistītam cilvēkam nesaprotama norāde, labāk būtu norādīt ‘ziedojums izglītībai – Alfa kursam’. Citi ieteikumi varētu būt ‘ziedojums labdarībai – diakonijas darbam’, ‘ziedojums izglītībai – jauniešu darbam’, vai ‘ziedojums izglītībai – vasaras nometnei’. Jāņem vērā, ka likums nenosaka reliģisko darbību kā sabiedriskā labuma organizācijas darbības jomu, un ziedojums ar norādi ‘reliģiskajai darbībai’ nav atbilstošs nodokļa atmaksas saņemšanai.

Detalizēta informācija par ienākuma nodokļa deklarācijas aizpildīšanu un atmaksājamā nodokļa aprēķinu ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā (www.vid.gov.lv). Ziedojumi sabiedriskā labuma organizācijai ir uzskaitāmi tāpat kā citi attaisnotie izdevumi, piemēram, izdevumi medicīnas pakalpojumiem vai izglītībai. Jāpatur prātā, ka ienākuma nodokļa atmaksas saņemšanai ir vairāki nosacījumi. Pirmkārt, ziedojumam jābūt apliecinātam ar dokumentu – vai nu bankas izrakstu, vai kvīti, kurā norādīts ziedotāja personas kods. Otrkārt, nodokļa atmaksas iespēja attiecas tikai uz personām, par kurām attiecīgajā gadā ir maksāts nodoklis. Treškārt, atmaksājamā summa nevar pārsniegt noteiktus limitus – attiecīgie attaisnotie izdevumi var veidot ne vairāk kā piekto daļu no ar nodokli apliekamā ienākuma. Ja viss ņemts vērā, tad atmaksājamā summa veidos ceturto daļu (2010. gadā – 26%) no atbilstoši prasībām uzskaitītas ziedotās summas.

Draudzes valde
« atpakaļ
 
Jezusdraudze.lv