Dievkalpojumi:
svētdienās plkst. 10:00
ceturtdienās plkst. 18:00
Elijas iela 18
Rīga, LV-1050
Tālrunis 67224123
info(at)jezusdraudze.lv Vairāk informācijas >

Tere, Saaremaa!
Tere, Saaremaa!
Pēc šī gada aukstās un sniegotās ziemas ir pienākusi jauka un saulaina maija pēcpusdiena. Braucam gadskārtējā Jēzus draudzes diakonijas rīkotajā pavasara ekskursijā. Ja parasti tiek apceļota dzimtā Latvija, tad šoreiz mērķis ir tālāks - Sāremā sala Igaunijā.

Jāatzīst, ka šī divu dienu ekskursija ir labi organizēta un viss notiek bez starpgadījumiem. Par to jāpateicas diakonijas vadītājai Līvijai un ekskursijas vadītājam Alfam, kurš, uzsākot ceļojumu, vada kopēju lūgšanu, lai Dieva svētība un apsardzība mūs pavadītu visu ekskursijas laiku. Ne mazāk svarīgs ir arī nosvērtā un izpalīdzīgā autobusa vadītāja Aigara ieguldījums.


Pirms brauciena visi saņemam Jolantas sagatavotās lapiņas ar Dieva vārdu. Braucot pa Tallinas šoseju gar Vidzemes jūrmalu - caur Saulkrastiem, Salacgrīvu, Ainažiem, ar tīksmi skatām pārmaiņas dabā, kas, atrodoties lielā pilsētā, ne vienmēr ir tik kontrastainas. Tūlīt sāksies vasara! Spilgti zaļā krāsa burtiski lido iekšā pa autobusa logu! Dieva radītā pasaule ir tik skaista un valdzinoša! Šķērsojam Igaunijas robežu, un ir klāt Pērnava - pirmā lielā pietura, kurā arī nakšņojam. Mūs sagaida viesnīca "Loū-hotel". Iekārtojušies mājīgajās istabiņās, pēc svētbrīža dodamies apskatīt pilsētu. Secinām, ka arī igauņiem ir skaisti kūrorti - savi Bulduri un Dzintari, pat sava „Dāmu pludmale".

Otrās dienas (pavisam) agrais rīts sākas ar patīkamu satraukumu, jo šodien apskatīsim objektus un pārvietosimies ar tādiem transporta līdzekļiem, kas ikdienā notiek reti.

Autobusā garastāvokli vēl vairāk uzlabo patīkams pārsteigums - čaklās diakonijas „bitītes" ir visiem sarūpējušas garšīgas brokastis.

Nākošais emocionālais pacēlums - ar autobusu uzbraucam uz liela kuģa - prāmja, kura nosaukums ir "Ofēlija". Autobuss tiek novietots apakšstāvā un mēs, pasažieri, dodamies augšā uz klāja. Kuģošana ilgst pusstundu. Iespaidi vareni! Visapkārt jūra, viļņi, tālumā tikko manāma krasta līnija. Daudzi no mums pa jūru ceļo pirmo reizi. Alfs izstāsta, ka šobrīd osta tiek padziļināta, lai varētu pietauvoties arī lielie kruīza kuģi.

Dievs bija izkārtojis tā, ka jūru redzējām visā tās daudzveidībā. Caur miglas vāliem reizēm atspīdēja arī saulīte. Pēc kuģošanas esam nokļuvuši Muhu salā, kur Kogula ciematā atrodas rakstnieka Juhana Smūla piemineklis un piemiņas vieta. Lai nokļūtu Sāremā, ar autobusu braucam pa šauru, 3 km garu mākslīgi būvētu dambi - vienīgo savienojumu starp abām salām. Atkal apkārt redzama tikai jūra visā tās varenībā. Alfs mums pastāsta, ka vietējie iedzīvotāji grib tuvāko gadu laikā uzcelt arī tiltu.

Sāremā sala mūs sagaida ar savdabīgu skaistumu. Visapkārt plešas lauki, kas mijas ar biezām mežaudzēm. Atšķirībā no Latvijas, šeit visā salas teritorijā aug daudz kadiķu - gan lieli, gan mazi, gan kupli, gan izstīdzējuši. Kadiķis ir viens no trim salas simboliem. Vēl par salas simboliem uzskata arī vējdzirnavas un dolomītu. Tieši ar šo dolomītu ir apdarinātas arī Rīgas stacijas laukuma tuneļa ejas.

Sāremā (latviskais nosaukums - Sāmsala) ir lielākā Igaunijai piederošā sala un trešā lielākā sala Baltijas jūrā. Te dzīvo vairāk nekā 30 tūkstoši iedzīvotāju. Mūsu ceļš ved uz lielāko salas pilsētu - Kuresāri (14. gs. Ārensburga, 20. gs. 2. pusē dēvēta par Kingisepu), kur apskatām 1380. gadā celtu viduslaiku pili, kas labi saglabājusies līdz mūsdienām. Pretī dveš senatne ar savu noslēpumainību un cēlumu. Gribas apstāties un padomāt, cik niecīgi mēs esam laika un Dieva priekšā.

Bet pārdomām nav daudz laika, jo mūs jau gaida nākošie interesantie objekti, piemēram, Karjas baznīca, kas celta vienlaicīgi ar pili, bet saglabājusi greznu, autentisku interjeru.

Ekskursijas laikā apskatām arī iespaidīgo krāteri (50, 60 m diametrā), ko pirms 4000 gadu izveidojis meteorīts, Pangas klintis, kas ir 22 metrus augsts kaļķakmens veidojums, un kultūrvēsturisko pieminekli - Anglas vējdzirnavas.

Ekskursija ir izdevusies! Taču, braucot mājup un dziedot pateicības dziesmas "Teici to Kungu!", "Dievs, pateicos" neatstāj sajūta, ka ne viss ir tā, kā mēs to vēlētos. Brālīgā igauņu tauta tomēr savā sociālajā un ekonomiskajā dzīvē atrodas nedaudz augstākā līmenī nekā mēs šeit, Latvijā.

Kādi tam ir iemesli? Varbūt mēs par maz darām, varbūt par maz ticam, varbūt par maz lūdzam?

Tere Saarema! Sveicināta, Sāremā! Uz redzēšanos, Sāremā!


Laimdota Kalna, Vineta Āboliņa, Augusts Kolms


Foto: Anita Šteinberga
Ceļā uz Sāremā
Karjas baznīca
Kaali meteorīta krāteris

 

 

« atpakaļ
 
Jezusdraudze.lv