Dievkalpojumi:
svētdienās plkst. 10:00
ceturtdienās plkst. 18:00
Elijas iela 18
Rīga, LV-1050
Tālrunis 67224123
info(at)jezusdraudze.lv Vairāk informācijas >
Piecas valodas


Jauno ģimeņu vakara jauko atmosfēru vēl patīkamāku darīja mūsu lektori Ārons un Debora (attēlā) Grofi. Lai gan zinu, ka viņi nebija pirmo reizi, tomēr viņiem ir daudz ko teikt par mīlestību.

Vakara tēma – "Piecas mīlestības valodas". Uz Deboras uzdoto jautājumu: kas ir mīlestība? – mēģinājām rast daudzas pareizas atbildes, bet kopā secinājām, ka par mīlestību visprecīzāk ir sacīts tieši Bībelē, 1Kor 13,4–7.

Jā, bet kādēļ ir vajadzīgas piecas mīlestības valodas? Valodas – tas nozīmē mīlestības izpausmes veidi.


Pirmā valoda
– atzinīgi vārdi! Mūsu vārdiem ir liels spēks, un ir trīs veidi, kā tos izmantot. Pirmais – komplimenti; otrais – iedrošinājuma vārdi – tas nozīmē radīt otrā cilvēkā drosmi, bailes daudzkārt aiztur darīt kādas jaukas lietas, tādēļ vajag iedrošināt; trešais – pazemīgi vārdi. Tas ir pretstats prasīgumam. Tātad mīlestība lūdz, nevis pieprasa.
Otrā valoda – kvalitatīvs laiks. Tas ir laiks, ko mēs veltām tikai viens otram, lai sarunātos. To nevar apvienot ar TV ziņu skatīšanos. Sarunāšanās ietver kvalitatīvu sarunu – līdzdalīt savas domas un pieredzi, kā arī otru uzklausīt. Tas nav laiks, kad risināt problēmas. Sarunā kontaktu palīdz saglabāt: acu kontakts, nesteidzība, vide, ieklausīšanās jautājumā, tikai tad atbildēšana, ķermeņa valoda. Bet otrs kopesmes veids – kvalitatīvas aktivitātes.

Trešā valoda – dāvanas. Ja otram cilvēkam kā galvenā mīlestības valoda ir dāvanas, tad katram dāvinātam nieciņam ir liela nozīme. Viss, ko mēs dosim, tiks uzskatīts kā mīlestības izrādīšana. Viens veids, kā kļūt par labu dāvinātāju, ir veidot dāvanu sarakstu.

Ceturtā valoda – pakalpošana. Tā ietver: darīt tās lietas, kuras otram cilvēkam patīk. Šī mīlestības valoda parasti pieprasa vairāk laika, pūļu un dažkārt pat sevis aizliegšanu.

Piektā valoda – fiziski pieskārieni. Sazināšanās ar pieskārieniem var būt vēl skaļāka nekā ar vārdiem. Cilvēkam, kuram šī ir galvenā mīlestības valoda, daudz nozīmē pat rokās sadošanās.

 Protams, bez šīm skaistajām pārdomām ģimeņu vakaru, kā ierasts, pavadīja patīkama gaisotne, kas ļāva gan izsmieties, gan arī padomāt par turpmāko attīstību.

Mārtiņš Barons

Foto Evija Godiņa

« atpakaļ
 
Jezusdraudze.lv