Dievkalpojumi:
svētdienās plkst. 10:00
ceturtdienās plkst. 18:00
Elijas iela 18
Rīga, LV-1050
Tālrunis 67224123
info(at)jezusdraudze.lv Vairāk informācijas >
Kopā ar Jēzu

".. un uz šīs klints Es gribu celt Savu draudzi.." – "Jo citu pamatu neviens nevar likt kā to, kas jau ir likts, proti, Jēzus Kristus." (Mt 16,18;1Kor 3,11)

Mīļie draugi, sirsnīgi sveicieni visiem, vēl arvien esot draudzes jubilejas noskaņās.

Jēzus draudzei 370 gadi ar Jēzu. Draudze, gājusi cauri dažādu laiku un notikumu lokiem, arvien vēl pastāv. Pastāv, jo ir Jēzus, kas draudzi sargā, žēlo un svētī. Viņu mēs godinām, slavējam un pielūdzam.

» Lasīt vairāk

Garīgā klints


Iepriekšējā dienā pirms Jēzus draudzes jubilejas dievkalpojuma biju uzaicināta LELB lielākajā baznīcā ar augstākajiem griestiem – Blīdenes draudzē, kas dievkalpojumus notur zem debesvelves, dižkoku un senās, nopostītās baznīcas pamatu ieskauta. Šie pamati mudināja domāt – var svešas, ļaunas varas, karš (Kurzemes katla vieta) sagraut draudzes ēku, bet nevar iznīcināt Dieva Gara darbu cilvēku dvēseles un gara ēkā. Sanākušie bija dzīva liecība – ir sācies Jēzus darbs.

Kad pēc tam pagasta kultūras namā vēl pārliku prātā savas lekcijas (par Dieva Vārda tulkošanu jeb nākšanu pie latvieša) galvenos akcentus, atcerējos, ka pirmās teoloģijas lekcijas man agrā jaunībā pasniedza mamma, kad kopā ravējām bietes. Arī tas bija Jēzus darba sākums – vēl trausls kā kuslie stādiņi, kopjams kā pats tīrums. Atcerējos, ka Jēzus mācekļus visbiežāk mācīja, esot kopīgā ceļā, un ka pēc tam Svētais Gars darīja tiem dzirdēto un Jēzu pašu ne tikai saprotamu, bet izdzīvojamu visaugstākajā dzīves kalnā – upura kalnā.

» Lasīt vairāk

Lūgšanu vakars: aicinām Jēzu


Lūgšanu vakars. Cik labi, ka draudzes jubilejas pasākumu nedēļa sākas tieši ar lūgšanu Dievam. Mūsu draudze jau 370 gadus ir kopā ar Jēzu, tātad – lūgšanā. Arī šajā vakarā varējām būt kopā, ieaicināt Jēzu mūsu vidū un stiprināt draudzes nākotni ar lūgšanas spēku.

Dziesmas un mūzika noskaņoja sirdis uz lūgšanu nots. Vēl precīzāk, katru sirdi sarunai ar Dievu aicināja Māras Zviedres dzeja par lūgšanu. Mūsu draudzes māsa Zane Jančevska lasīja Selmas Lāgerlēvas stāstu par postu, ko izraisa cilvēka grēcīgā daba – alkatība, skaudība, slinkums, atkarība –, kad to skaudri atsedz liela bagātība, pat tikai cerība uz lielu bagātību. Tas bija spilgts stāsts par grūtu izvēli, ko mēs ikkatrs mēdzam sastapt savā dzīvē. Stāsta galvenajam varonim izšķirties par svētību palīdzēja lūgšana. Kas palīdzēs mums?

» Lasīt vairāk

Iejūties svētdienasskolā!


Ir otrdienas vakars. Pēc saulainas atvasaras dienas visi svētdienasskolēni un vecāki dodas uz Jēzus draudzes svētdienasskolu. Kopā ar viņiem ierodas arī citi draudzes locekļi, jo ir taču draudzes jubilejas nedēļa, kad visi tiek aicināti uz svētdienasskolu.

Šī vakara moto – iejūties svētdienasskolā! Visi tie, kuri nekad nav gājuši svētdienasskolā vai to jau ir sen beiguši, tiek mīļi aicināti piedalīties šajā nodarbībā. Svētdienasskolas pirmo pamatakmeni Dievs ielika 1986. gadā.

Šī vakara ciemiņi nepaliek nepamanīti, jo, ienākot pa iekšdurvīm, katram uzdod jautājumu: "Vai tu esi no svētdienasskolas?" Ja saņemta atbilde "nē", tiek iedots kārtas numurs no viens līdz seši. Cik noslēpumaini!

» Lasīt vairāk

Vēstures bagātību vakars jeb Pārdomas cauri gadsimtiem


Kas ir vēsture? Rūpīgi pierakstītu notikumu izklāsts, ko vēsturnieki atrod putekļainos arhīvos un apkopo biezos sējumos? Personisks atskats uz pagātni caur subjektīva vērtējuma prizmu? Bet varbūt mums visiem kopīgais, mūsu saknes? Jebkura vēsture ir arī kaut kas līdz galam neizpētīts, kur neatlaidīgā, skrupulozā darbā iespējams atrast kādu spožu jaunatklāsmes pērli. Visu šo un daudz ko citu, piemēram, kur tajā visā ir mana vieta, kas esmu es kā vēstures daļiņa, – mēs varējām pārdomāt Jēzus draudzes vēsturei veltītajā vakarā.

Mākslas vēsturniece Austra Avotiņa savu stāstījumu sāka ar klasisku vēstures definīciju, sacīdama: "VĒSTURE IR ZINĀTNE PAR PAGĀTNI. Zinātnisks ir tas, ko var pierādīt, bet vai publikācija presē vai kāds ieraksts privātā dienasgrāmatā ir pierādījums? Par mūsu draudzes vēsturi runājot, mēs lielākoties sastopamies ar šādām faktu drupatām, to ir tik maz, ka vairāk jāpiekrīt kādai citai definīcijai – vēsture ir stāstījums, lielākoties, aplams, par notikumiem, lielākoties, nesvarīgiem, kuru izraisītāji ir valdnieki, lielākoties, nelieši, un karavīri, lielākoties, muļķi. (Ciniķa vārdnīca, A. Bīrss, ASV rakstnieks, 19. gs.) Arī mūsu dievnama vēsturi ir ietekmējuši abi tikko nosauktie faktori, un vienīgais iemesls, kādēļ mēs šeit esam un varam svinēt svētkus, ir tas, ka mūsu Valdnieks ir Dievs, bet kādi esam Viņa karavīri, par to parunāsim šovakar."

» Lasīt vairāk

"Es ticu Tev"


Ceturtdien, 25. septembrī, Dievs mūs uzrunāja klusinātā un apgarotu skaņu pilnā, brīnišķīgā mūzikas vakarā. Tajā savu ticību radoši apliecināja gan lieliskie mūziķi, ar ko var lepoties mūsu draudze, gan viesmākslinieki.

"Es ticu Tev un Tavam Vārdam, jo dzīvība man rodama ir Tava Vārda spēkā mūžīgā. Ak, kāds gan prieks, jo katra diena man liecina un mani stiprina, Tava acs pār mani nomodā." Tā dziedāja Jānis Kurševs J. S. Baha "Es ticu Tev", pavadot draudzes ērģelniecei Vitai Kalnciemai. Jaunais tenors par Dieva un cilvēka attiecībām stāstīja arī latviešu mūzikas klasiķa J. Vītola divās garīgās dziesmās. Vēl viena pasakaina balss tovakar bija Ilzes Paegles soprāns, kas kopā ar draudzes vijolnieces Madaras Jauģietes maigo vijoles tembru un Vitas Kalnciemas ērģeļu skaņām liegi izdziedāja V. A. Mocarta "Laudate Dominum" (teksts no 117. psalma). Vēl Ilzes Paegles balsi (kas tikpat labi varētu plūst arī no eņģeļu mutēm, kas virs altāra) dzirdējām J. Kalniņa dziesmās "Mierinājums" un "Par katru stundu". Draudzes zemos stīgu instrumentus pārstāvēja čelliste Maija Prēdele ar E. Grīga "Ariettu" un kontrabasists Jurģis Klotiņš ar J. S. Baha slaveno āriju no orķestra svītas. Koncertmeistare bija Zane Prēdele. Kā viesmūziķe uzstājās obojiste Ieva Birzkopa – gan kopā ar ērģelēm, gan ar stīgu kvartetu "REDO". Tajā spēlē Mūzikas akadēmijas censoņi studenti – vijolnieces Madara Jauģiete un Justīne Kulakova, altists Artūrs Gailis un čellists Pēteris Ozoliņš. Vēl "REDO" spēlēja fragmentu no P. Čaikovska 1. stīgu kvarteta. Savdabīgas krāsas koncertam piešķīra Aleksandra Jalaņecka marimbas un citu sitamo instrumentu tembri, kurus kopā ar ērģelēm dzirdējām L. Pfauča darbā "Apliecinājums". Šajā neparastajā skaņdarbā reizē jāspēlē dažādi sitaminstrumenti, tostarp bungas un šķīvji, un jālasa dzeja – E. Brontē garīga satura poēma. "Apliecinājums" rakstīts dažādās dinamiskās gradācijās – no caurspīdīga piano līdz dižam forte, un tas viss kopā ar dzeju atstāja spēcīgu iespaidu, atgādinot par Dieva varenību un cilvēka pazemību.

» Lasīt vairāk

Īsti svētki


Jēzus draudzes 370 gadu svētku nedēļa tiešām bija īsti svētki. To, ka tā būs, sajutu jau pirmdien, dodoties uz baznīcu un ieraugot lielo, balto plakātu jau pie ieejas durvīm, kas vēsta: "Jo, kur divi vai trīs ir sapulcējušies Manā Vārdā, tur Es esmu viņu vidū.” (Mt 18,20) Ienākot baznīcā, šī sajūta vēl vairāk pastiprinājās. Patīkama, priecīga rosība bija jūtama visapkārt. Likās, gluži kā skudru pūznī – kur ikviens čakli darbojas, strādā, lai visiem kopā izdotos kaut kas liels un skaists. Tāpat arī piektdien. Vispirms jau, piebraucot pie baznīcas, Latvijas Kristīgajā radio tieši dzirdēju diktores aicinājumu uz Jēzus draudzes svētkiem un īpašu ielūgumu jauniešiem nākt šovakar uz svētku jauniešu vakaru.

» Lasīt vairāk

Dzimšanas dienas ceļamaize


Pēc bagātīgās draudzes jubilejas svētku nedēļas noslēguma pasākums sestdienas vakarā veda mūs ceļojumā pa šodienas draudzi. Mūzika mijās ar Dieva Vārdu, garīdznieku uzrunas ar draudzes locekļu liecībām. Vakara gaitā izstaigājām visas draudzes nozares, ielūkojoties tām "tuvākajos" dievnama stūros. Četras liecības stāstīja par četrām nozarēm: māmiņu, pērminderu, jauniešu un diakonijas kalpošanu. Mūsu dievnama četri spārni sniedzas uz četrām debess pusēm, bet centrā – lūgšanu zāle. Pieci mācītāji, kas izauguši mūsu draudzē, bet tagad kalpo dažādās Latvijas vietās, runāja par piecām Rakstu vietām, kas mums atgādināja par svarīgāko, esot kopā Jēzus vārdā.

» Lasīt vairāk

Jēzus draudzes 370 gadu jubilejas dievkalpojums


Svētdien, 28. septembrī, mēs kopīgi svinējām Jēzus draudzes jubilejas dievkalpojumu. Tā mums bija ne vien iespēja pateikties Dievam par Viņa dāvātajām svētībām draudzes 370 gadu pastāvēšanas vēsturē un svētku noskaņās aizvadīto nedēļu, bet arī brīnišķīgs atgādinājums par to, cik svarīga ir draudzes kopība un sadraudzība – nevis tikai es un Jēzus, bet Jēzus, māsas un brāļi Kristū un es. Svētku dievkalpojuma uzrunā mācītājs Erberts Bikše aicināja atcerēties, uz kāda pamata ir celta Kristus Baznīca un kas ir tās centrs un balsts, kā arī pajautāt pašiem sev, kā katrs no mums piedzīvo un apliecina Jēzu. Par pārdomu pamatu kalpoja Rakstu vieta no Mateja evaņģēlija 16. nodaļas, kur Sīmanis Pēteris, atbildot uz Kristus uzdoto jautājumu mācekļiem: ko ļaudis saka par Cilvēka Dēlu, kas Viņš esot? – un: ko tad jūs sakāt, kas Es esmu? – atbild: "Tu esi Kristus, dzīvā Dieva Dēls."

» Lasīt vairāk

Mazās intervijas: Kā tu sveiksi savu draudzi jubilejā?

» Lasīt vairāk

Ikmēneša informācija
» Lasīt vairāk
 
Jezusdraudze.lv